Werkwijze Van BRONS

Je begint met het maken van een model van zwarte of bruine was. Wil je een groter object maken dan doe je dat met klei. De mal van was dient te allen tijde verstevigd te worden met hout of koperdraad, anders valt het object om. Als de mal helemaal naar je zin is gaat deze naar de bronsgieterij om er een rubberen mal van te laten maken. Om de rubberen mal wordt gips gegoten voor versteviging en daarin wordt vervolgens vloeibare was gegoten tot de wand ongeveer 5 mm dik is.

Na uitharding wordt de mal er uitgehaald en begin je met het bijwerken van de mal tot deze weer helemaal is zoals je het object hebben wilt. Ben je daarmee klaar dan gaat de mal opnieuw naar de bronsgieterij.       (foto 1-5)

 

100 Gr.  Was Geeft 1000 Gr. Brons

 

De Temperatuur Bij Het Gieten Is 1100 ?C

 

Als het bronzen object weer bij je terug is werk je deze af, grof of juist heel fijn. Daarna gaat het object opnieuw naar de bronsgieterij waar de spijkers er uit worden geboord en de gaten dichtgelast. Hierna ga je aan de slag met de definitieve afwerking. Als het object helemaal klaar is gaat deze voor de laatste keer terug naar de gieterij waarna het object wordt gepatineerd in de kleur die je voor ogen hebt. (foto 6-17)

niet alle kleuren zijn mogelijk